Dietetyczne kwasy tłuszczowe regulują wątrobowy transport lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) poprzez zmianę poziomów białka receptora LDL i mRNA.

Na stężenie LDL w osoczu silnie wpływa ilość i rodzaj lipidu w diecie. Ostatnie badania na chomika wykazały, że dietetyczne kwasy tłuszczowe wpływają różnie na poziomy krążącego LDL głównie przez zmianę zależnego od receptora wychwytu LDL w wątrobie. Aby zbadać mechanistyczną podstawę tego efektu, wskaźniki transportu zależnego od receptora LDL w wątrobie były skorelowane z poziomem białka receptora LDL i poziomu mRNA u chomików karmionych olejem szafranowym lub olejem kokosowym i różnymi ilościami cholesterolu. Aktywność receptora wątrobowego LDL była istotnie niższa u zwierząt karmionych olejem kokosowym niż u zwierząt karmionych olejem szafranowym na wszystkich poziomach przyjmowania cholesterolu (26, 53 i 61% niższe przy przyjmowaniu cholesterolu odpowiednio 0, 0,06 i 0,12%). Te indukowane przez kwasy tłuszczowe zmiany aktywności receptora LDL w wątrobie towarzyszyły równoległym zmianom w wątrobowym poziomie białka receptora LDL i poziomów mRNA, co sugeruje, że dietetyczne kwasy tłuszczowe regulują szlak receptora LDL w znacznej mierze na poziomie mRNA.
[więcej w: odchudzanie przez bieganie, jak ugotowac kasze jeczmienna, rezonans magnetyczny pleszew ]
[więcej w: czynniki ryzyka chorób układu krążenia, jedzenie niskokaloryczne, leki przeciwhistaminowe iii generacji ]