Efekt termiczny żywności u szczupłych i otyłych mężczyzn.

Systematyczne ponowne ocenianie termicznego działania pokarmu przeprowadzono u szczupłych i otyłych mężczyzn losowo karmionych mieszankami zawierającymi 0, 8, 16, 24 i 32 kcal / kg masy beztłuszczowej. Do pomiaru składu ciała zastosowano analizę densytometryczną. Wydatki energetyczne na popyt i po posiłku mierzono za pomocą kalorymetrii pośredniej. Dane pokazują, że efekt termiczny żywności był liniowo skorelowany z przyjmowaniem kalorii i że wielkość i czas trwania zwiększonej termogenezy poposiłkowej wzrastały liniowo wraz ze spożyciem kalorii. Wydatki energetyczne po posiłku w stosunku do spoczynkowych wymagań metabolicznych były nie do odróżnienia przy porównywaniu szczupłych i otyłych mężczyzn dla danego spożycia kalorycznego. Osoby miały jednak wyraźne i spójne odpowiedzi termiczne na coraz większe wyzwania kaloryczne. Te unikalne profile termiczne do spożycia pokarmu były również niezależne od chudości lub otyłości. Wnioskujemy, że efekt termiczny pokarmu wzrasta liniowo wraz ze spożyciem kalorii i jest niezależny od chudości i otyłości.
[podobne: leki przeciwhistaminowe iii generacji, wartości odżywcze produktów, klebsiella pneumoniae ndm ]
[podobne: przedszkole dla dzieci z autyzmem, schuring, młody jęczmień odchudzanie efekty ]